Medicin vid typ 2 och vad jag tycker om dom.

Metformin, Detta är den medicin jag skulle välja i första hand om jag var tvungen att medicinera. Det sliter inte ut min redan trötta bukspottkörtel och borde inte ha någon negativ inverkan på resistensen. Många rapporterar att dom blir dåliga i magen av den. Ta den efter eller mitt i måltid för att undvika detta. Man ska inte ha några fel på njurarna när man tar den och den kan ge bist på B vitamin. Kan INTE orsaka hypoglykemi.

Sulfonureider (Glimepirid, Amaryl, Mindiab, Daonil, Glibenklamid) Ökar kroppens egen produktion av insulin. Alltså helt vansinnigt att skriva ut till någon som redan är insulinresistent och antagligen redan har höga insulinnivåer. Bästa sättet att slita ut bukspottkörteln på förtid och en genväg till avtagande funktion på bukspottkörteln och ett liv med        insulunsprutor. Man kan gå upp i vikt av dessa då de ökar insulinnivåerna. Risk för hypoglykemi.

DPP 4-hämmare(Januvia, Januvia, Onglyza, Galvus, Trajenta) Ökar kroppens egen produktion av insulin. Min åsikt om dessa är den samma som den ovan. Liten risk för hypoglykemi.

Akarbos (Glucobay) Bromsar upptaget av socker från tarmen till blodet. Man kan bli dålig i magen av den. Lite som Antabus mot kolhydrater. Kan INTE orsaka hypoglykemi

SGLT 2-hämmare (Forxiga, Jardiance, Invokana) Gör att utsöndringen av glukos i urinen ökar. Iom att man kissar ur mer socker kan man gå ner lite i vikt. Svampinfektioner i underlivet är en irriterande biverkan. Liten risk för hypoglykemi.

Glitazoner (Actos, Pioglitazon) Sänker halten av blodsocker och påverkar fettcellerna så att känsligheten för insulin i kroppen förbättras. Man kan samla på sig vatten och få hjärtsvikt. Hård mot levern. Man kan gå upp i vikt. Kan INTE orsaka hypoglykemi.

GLP-1-analoger (Saxenda, Trulicity, Victoza) Är en ny grupp av diabetesläkemedel. När du äter mat bildas ett hormon i tarmen som påverkar bukspottskörteln. Hormonet gör att bukspottskörteln ökar insulinproduktionen och ger en snabbare mättnadskänsla. Alltså ännu ett medel mot typ 2 som sliter på bukspottkörteln. Liten risk för hypoglykemi.

Insulin, detta är slutstationen när du unnat dig till att paja kroppen är det insulin som gäller. Det vill man inte ha! Stor risk för hypoglykemi.

Total Page Visits: 561 - Today Page Visits: 1