Gjutningsguide till Felix

Gjutet med en teknik som kallas cold cast, guide på det kommer senare

Jag kommer att uppdatera den här med mer ingående information om de olika momenten, så guiden är under utveckling

Jag har lovat att skriva ner lite tips och trix till Felix i vilken ända man ska börja om man vill göra silikonformar och gjuta i resin. Jag lägger ut guiden här eftersom fler kan vara nyfikna på hur det går till.

Det finns inga rätt eller fel men när jag började visste jag inte vilket silikon som fungerade eller vad jag är ute efter för resin. Jag hade önskat en svensk guide med några handfasta tips.

Saker som är bra att ha

Våg för att väga resin och silikon är nästan ett måste, speciellt resin är väldigt petigt att det är rätt ratio av resin och härdare.

Vacuumpump är inte ett måste men det är oerhört bra för att få ur bubblor ur silikonet och tro mig du vill inte ha en bubblig form. Det fungerar även ypperligt att avgasa resinet, det är speciellt bra om du inte vill ha en tryckkammare. Är du inte superdupernoga, vilket jag egentligen inte är, speciellt i början när du lär dig kan du skippa denna. Det är mycket nyttigare att lägga dina pengar på en våg.

Vacuumpump och kammare köpt hos Vincent handkraft, köp INTE där. Kammaren höll inte måttet och imploderade, paketet kom illa tilltygat och all olja hade läckt ut ur pumpen. Dom svarar inte när man försöker reklamera. Så KÖP INTE DÄR!

Tryckkammare, jag har inte en sådan då jag inte har plats för mer apparater och av tryck eller vacuum har jag mer nytta av vacuum. En tryckkammare fungerar så att de små bubblor som finns i resinet krymps ihop så att de inte syns. Man låter sina alster härda under tryck. Det blir väldigt fint slutresultat men lite av hållbarheten blir lidande då man gjuter in tryck. Hade jag en lokal med obegränsat utrymme skulle jag skaffa en sådan.

Monsterclay är vad jag använder för att skapa mina grejer som jag sedan gör en form av. Det är en lera som ofta används för att exempelvis göra masker för teatrar osv. Den torkar inte och när du gjutit din form i silikon kan du göra något nytt av den.

Nitrilhandskar ska du ha på dig både när du handskas med silikon och resin.

Andningsskydd ska du ha på dig när du handskas med resin, resin är lite lurigt då det är så gott som luktfritt men det är inte bra att andas in det kontinuerligt.

Här köper jag mitt resin, silikon och annat jox:

https://www.wsochcompany.se/:

EC 141 ELAN-TECH EPOXI – detta finns med 2 härdare ett för coating och ett för gjutning. Det för gjutning tar längre tid att härda (ca 2 dygn) men är mer lättflytande och därför är det lättare att få bort bubblor.

CENUSIL M 830, ett bra silikon för att göra formar för resin, jag är lite snål så jag köper oftast det lite billigare på Kinn.com

Vattenslipsandpapper, jag brukar slipa i ordningen 100. 220, 500, 800, 1200, 2500, 3000, 5000

Metallpulver

https://kinn.com/:

RTV Silikon 181, fullt dugligt silikon till ett bra pris

Epoxiharts 141, har väldigt liknande egenskaper som WS o companys EC 141 med härdare för gjutning

Polyuretanharts bästa om du ska gjuta små plaststatyer. Torkar på 30 min och är mycket lättflytande, så det är lättare att eliminera bubblor. Pudra gärna formen med babypder, funkar bra som släppmedel och bryter ytspänningen på bubblorna.

Monsterclay, det finns i soft, medel och hård. Jag kör med medel. Jag funderar lite på att köpa lite hård men soft är på tok för soft.

Metallpulver det är billigare här än WS

https://www.amazon.de/:

Alcohol ink och micapulver, det är så billigt här så det går inte att motovera att köpa i sverige.

gubbe jag gjort i polyuretanharts
Här har jag vattensandpapprat upp till kornstorlek 5000
Gubbe som är redo att gjutas i silikon

Total Page Visits: 2177 - Today Page Visits: 3